Falmouth- Fowey (river Fowey)

Gisteravond heel wat tips van onze buurman gekregen over mooie ankerplekjes en leuke bestemmingen op onze route langs de Engelse Zuidkust.

Zijn eerste tip was het plaatsje Fowey, gelegen in de river Fowey.

Rond 12 uur vertrokken vanuit Falmouth, met een heerlijk rustige wind en lekker zonnetje

richting Fowey. Op een schitterend plekje is er nog een mooring vrij.

Wat ziet dit gezellig uit! Ilse en ik springen in de bijboot om het plaatsje te verkennen.

Hier willen wij nog wel een nachtje extra blijven!

Jelle en Vincent naar huis

Vandaag zijn Jelle en Vincent weer van boord gegaan.

Het is erg regenachtig en we maken er een was/klusdag van.

Gisteravond is er een groot zeilschip langszij komen te liggen. Paul is hier nooit erg blij mee.

Onverwacht toch wel gezellig geworden, want wij werden uitgenodigd door de buurman om een borrel te komen drinken en het schip te komen bezichtigen.

Bleek dat deze man graag zijn schip wilde verkopen, en vond zijn schip echt wel iets voor ons!

Mmmmm...een grote uitvoering van de Johanna, maar liefst 20 meter met jacuzzi op het dek.

Surprised

Maar wij houden het lekker bij onze Johanna hoor!

Scilly's - Falmouth

6 uur gaat de wekker,om 6.30 ur het anker te kunnen lichten en koers te zetten richting Falmouth.

Zo mooi als het weer gisteren was, maken wij nu mee hoe snel dit kan omslaan.

Het is erg mistig waardoor het er allemaal spookachtig uit ziet!

De windmeter geeft al 30 tot 35 knopen aan, (windkracht 6 a7)

Maar met een voor de windse koers wordt onze Johanna daar niet warm of koud van.

De kinderen liggen nog lekker tot een uur of 12 te slapen, en als zij hun hoofd naar buiten steken zijn wij al halverwege. Het gaat lekker, de Johanna gaat gemiddeld 7 knopen.

Om 17.00 uur kunnen wij aan een steiger afmeren. Ook wel weer fijn om zo aan wal te kunnen stappen..

Tresco

S' ochtends vroeg het anker gelicht om richting het eiland Tresco te varen.

Tresco is een prachtig eiland met mooie witte stranden en een super uitzicht over de andere eilanden. Jelle en Vincent hebben nog een duik genomen in het koude water.

Natuurlijk moest het eiland nog verder verkend worden, en samen met Paul en Jelle een wandeling gemaakt rondom het eiland.

Aangezien zowel Paul als Jelle altijd van de bestaande wegen afwijken, werd dit weer een groot avontuur.

Cool

st Mary

Jelle is gisteravond aangekomen. Na een stevig ontbijt, gaan rond half 9 de trossen los richting st Mary. Dit is het grootste eiland van de Scilly's

Er is bijna geen wind, maar er is een behoorlijke deining wat maakt dat wij allemaal (behalve Paul!) een katterig gevoel hebben. Natuurlijk is het ook gewoon weer een kwestie van “inslingeren”

Helaas is de gemiddelde snelheid maar 5 knopen en geen 9 ;) zoals de mannen, waardoor wij

pas om 16.30 uur de Johanna aan een vrije mooring vastleggen.

Vandaag vieren wij ons 30 jarig huwelijksfeestje dus allemaal om de beurt opgetut in de bijboot naar het vaste land op zoek naar een restaurant.

Smile

de laatste bemanningswissel

Esther is zo lief om Cor en Joop om 9.00 uur met de auto op te pikken en ze naar de luchthaven van Newquay te brengen. Om11.00 uur gaat hun vlucht richting Nederland.

Voor de mannen is het avontuur op de Johanna weer voorbij. Wat zijn wij blij dat ze samen met Paul de Johanna weer zo'n stuk “weggebracht” hebben! Jongens bedankt!

Het wachten is nu nog op Jelle. Hij zal zich de 8e bij ons voegen, zodat wij koers richting de Scilly's kunnen maken. Paul kan het toch niet laten om zijn eigen brood te gaan bakken.. De Johanna wordt omgebouwd tot een klein bakkerijtje.

Smile

De bemanningswissel

Na een voorspoedige vlucht landen wij; Vincent, Ilse en Renate op de kleine vluchthaven van Newquay. Wij worden opgewacht door onze luxe privé chauffeuse Ester en Thijs. Ester en Thijs zijn een aantal dagen eerder met de auto vanuit Nederland vertrokken, om René op te pikken in Penzance en samen verder hun vakantie te vervolgen in Zuid Engeland.

Na een uurtje rijden komen wij in Newlyn (een buitenwijk van Penzance) waar de Johanna en de mannen op ons wachten.

Nog even een borrel met zijn allen en natuurlijk de stoere zeemansverhalen...

Om de avond nog gezellig af te sluiten met zijn allen in een plaatselijk restaurantje Fisch en Chips gegeten. Daarna is René met Ester en Thijs meegegaan naar een camping vlak in de buurt waar zij hun kamp hebben opgeslagen.

Terug naar het vaste land

Maandagochtend 6 juni,, vroeg op, de bijboot gister al op he dek vastgemaakt, en, of we een voorgevoel hadden op wat ons te wachten stond, de boot met een extra lijntje vastgelegd. We zijn klaar om te vertrekken, in de baai een kleine 16 knopen wind, windkracht 4, en ook nog eens uit de goede richting. Een mooie overtocht naar Lands End staat ons te wachten. Tussen de eilanden het grootzeil, met een eerste rif, gehesen en daarna snel de fok bijgezet. Als we tussen de eilanden door het open water opvaren blijkt de 16 knopen toch iets meer te zijn, we zijn blij met het eerste rif in het grootzeil.

Als we eenmaal goed op koers zijn wakkert de wind alleen maar aan en klimt naar een 34 – 38 knopen, een goede windkracht 8, met windvlagen van rond de 44 knopen. (9)

René staat met zwemvest en lifeline achter het roer, Joop is broodjes aan het maken in de keuken, het voorgestelde ontbijt met eieren en spek stellen we maar even uit tot in de haven. Paul is als enige zo verstandig geweest om zijn zeilpak helemaal aan te doen en als ik net denk om dat ook even aan te trekken komt er zoveel buiswater over dat René en ik het zeilpak voorlopig even moeten laten wachten tot onze kleren een beetje gedroogd zijn. Dat komt er dus de hele reis niet meer van. Dan maar met zwemvest en lifeline verder. Joop heeft met het werk in de keuken deze golf gemist en komt even later met zeil jas en lekkere broodjes ham en kaas buiten bij ons staan.

Onderweg komen we nog een klein zeilbootje tegen en net als we deze ingehaald hebben scheert er een sportvliegtuigje over zee op ongeveer 50 meter hoogte. Deze maakt een rondje om de Johanna om later nog even achterlangs weer weg te vliegen, nog steeds vlak boven zee.

Als ik even binnen zit om de aan te lopen haven te bekijken komt er ter hoogte van Wolf-rock een berichtje van Renate al piepend op Paul zijn telefoon binnen. Of we de Johanna ingeruild hebben voor een speedboot? We varen gemiddeld 9.5 knopen, met uitschieters naar 10.5 knopen. Ook hebben we eenmaal de 11.2 aangetikt, al surfend op de toch wel erg hoge golven. Wat een spectakel!!! Paul en Joop schieten onderwijl mooie foto’s, van de Johanna die zich door het water snelt.

We hadden vooraf berekend om ruim 6 uur te varen over de 36 mijl van de oversteek maar na ruim 4 uur varen we de baai van Penzance en Newlyn in. Deze baai ligt in de luwte en zwakt de wind wat af, ook de 4 meter hoge golven lijken hier wel iets minder, maar komen nog steeds van open water.

Het strijken van het grootzeil is dan ook even een actie, welke door Joop vakkundig op film wordt gezet. De boegspriet verdwijnt af en toe bijna onder water, om later hoog boven de golven uit te steken. We zijn gezekerd en het heel netjes opruimen van het zeil heeft nu niet de hoogste prioriteit.

Eenmaal in de haven de Johanna een plek aan de steiger gegeven en snel even een brood gescoord, want de eieren met spek moesten natuurlijk nog wel even gegeten worden. Na deze lekkere lunch, weer heerlijk gemaakt door Joop, onze tassen ingepakt zodat straks bij de aankomst van Renate, Vincent en Ilse de kleren zo de kast in kunnen.

Net als de Johanna er weer spik en span bijligt komt de taxi, Esther en Koen, Renate met gevolg bij de boot afleveren. Hier moet op gedronken worden en na de borrel gaan we met z’n allen naar een eettentje voor Fish en Ships. Na een kop koffie aan boord vertrekken René, Esther en Koen naar de camping, waar Esther haar kamp heeft opgeslagen. Wij maken de boot op voor de nacht.

Dinsdagmorgen om 9 uur staat de taxi klaar. Esther heeft aangeboden om ons, Joop en mij, naar het vliegveld in New Quay te brengen, echt heel luxe, super…

Voor de wegbrengers zit het erop, voor de familie begint het genieten nu. Renate neemt de pen nu weer over, en zal ons af en toe eens op de hoogte houden van het vervolg van deze reis.